BLOG: Az angol nyelv leggyakrabban használt szavai

Az angol nyelv hatalmas szókinccsel rendelkezik. Ez történetesen lehet egyszerre áldás és átok is.  Bár képesek vagyunk pontosan kifejezni, amit mondani akarunk, ez rengeteg lehetőséget ad a tévedésre beszéd és írás közben egyaránt.

Mekkora az az ideális szókincs, amely már anyanyelvi szintnek tekinthető?

Korábbi tanulmányok alapján egy anyanyelvi szinten beszélő személy 12-17 ezer szónak ismeri a jelentését. Ugyanezek a források azt állítják, hogy a gyakorlott beszélő ennek csupán egyharmadát használja. A szavak száma az életkorral és az iskolai végzettséggel növekszik. Más források (Cambridge University Press) szerint azonban 3000 szót kell belefoglalni ahhoz, hogy megértsük a munkával, politikával vagy filmekkel kapcsolatos mindennapi beszélgetéseket; 4000 szó már sokkal átfogóbb megértést biztosít a mindennapokban.

Elég lehet pár hét vagy pár hónap is akár?

Megszoktuk, hogy a nulláról tanulunk idegen nyelveket, de hogyan szerezhetjük meg angol szókincsünket néhány hónap vagy hét alatt? Léteznek erre bizonyos módszerek, melyek által ez nagyon egyszerű: az egyik például, hogy tanuljunk részletekben, hatékony és jól felépített tanfolyamon keresztül. Sőt, az egyes szavak helyett inkább kifejezések tanulására érdemes koncentrálnunk – ezeket egymáshoz társítjuk, és azonnal beépíthetjük a beszédbe. Ez abban segít a leginkább, hogy kialakítsunk egy szövegkörnyezetet, amelyben rengeteg szót használunk. Így tehát a végeredmény az, hogy sikerült mondatokba is foglalni ezeket, emellett pedig a megtanult szavak is jobban rögzülnek hosszútávon. 

De mennyi idő kell az anyanyelvi szint elsajátításához? Nem anyanyelviként talán sosem tudjuk elérni, de mégis megközelíthetjük azt, ha a nyelv tanulása mellett rendszeresen olvasunk angol szövegeket, memorizálunk kifejezéseket és főleg, ha gyakran van lehetőségünk használni a nyelvet a munkánkban, vagy a társasági életünkben.

Mindegyik szónak megvan a maga helye. Tipp kezdőknek!

Mint minden nyelvben, úgy az angolban is minden szónak pontos helye van egy adott szövegkörnyezetben.  Azon kívül, hogy a leggyakrabban használt angol szavakat keressük, érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen témakörök léteznek a hétköznapi életben.

Bizonyos szavakat elég önmagában használnunk, ha esetleg még kezdő szinten tanuljuk az angolt. Remek példa lehet erre,  ha egy étteremben a mosdót keressük, de nem tudjuk mondatba foglalni a kérdést:  “Toilet”? Különösebb magyarázat és körülírás nélkül is könnyedén világossá válik a környezetünk számára az, hogy pontosan mit szeretnénk közölni. Nézzünk egyszerű példákat tehát a „Feliratok” kategóriában:

  • Entrance – Bejárat
  • Exit – Kijárat
  • Emergency exit – Vészkijárat
  • Pull – Húzni
  • Push – Tolni

Ismerősek igaz? Nos, ezek memorizálásához elég csak szétnéznünk a közvetlen környezetünkben. Az emberi elme pedig remekül felhozza a tudatalattiból ezeket, amikor alkalmazni kellene. 

Néhány példa a leggyakrabban használt angol szavakra: a: the, Van, lenni: be, és: and, -ból, -ből: of, egy: a, -ban, -ben: in, -ba, -be, -hoz, -höz: to, birtokol: have, azt: it, személyes névmások: például I, You, hogy: that, miatt: for, -val, -vel: with, -be, rajta: on, csinál: do, ez: this, de: but

További BLOG bejegyzések