BLOG: Ne legyen unalmas az angol szótanulás! – Így érheted el a magabiztos angol szóhasználatot!

Az idegen nyelvek tanulása néhányunknak könnyedén megy, sokaknak azonban nehézséget jelenthet. Vannak viszont kifejezetten angol szótanulásra alkalmas módszerek, melyeket te is gyorsan elsajátíthatsz. Nézzünk ezekre néhány példát, hogy ne ütközz akadályokba, amint belevágnál egy idegen nyelv tanulásának rejtelmeibe.

„Ismétlés a tudás anyja”

Egy nyelv tanulási folyamata nem különbözik bármely más készségtől vagy képességtől, amelyet ismétléssel és gyakorlással lehet fejleszteni. Hatékony módszert kell találnod arra, hogy többször ismételd a szavakat, mondatokat és kifejezéseket, hogy mélyebben rögzítsd azokat. Valójában egészen régről származik a mondás, miszerint bizonyos dolgok folyamatos ismételgetése azt eredményezi, hogy ezek az agyban sokáig tárolt információkká tudnak válni.

“The question now is: — Does this fulfill the second condition mentioned above? Is the number of repetitions necessary to bring about this reproduction always the same, the other conditions being equivalent?”-írja Hermann Ebbinghaus a  Memory: A Contribution to Experimental Psychology című tudományos művében, melyben azt is kifejti, hogyan is tudnak bizonyos módszerek segíteni abban, hogy a memóriánknak köszönhetően képesek legyünk a hatékony tanulásra.

Hallás utáni értés – nem csak a nyelvvizsga miatt fontos!

Tudományosan is bizonyított tény, hogy a gyerekek a hallottakat utánozva tanulják meg anyanyelvüket. Használd ki ezt a képességedet, és helyezd előtérbe! A tanulás módszertan egyik alappillére, hogy megismertesse velünk, hogy vizuálisan, auditívan, vagy pedig kinesztetikai módon vagyunk-e hatékonyabbak a tanulás szempontjából. Ennek ellenére viszont a már fent is említett információ szerint, mindannyian képesek vagyunk arra, hogy hallás után memorizáljunk.

A vizuális tanuló

Az iskolakezdéstől az oktatási pályafutásunk végéig a vizuális tanulás játszik nagy szerepet. Az új szavak vizuális ingerekkel történő bemutatása kiváló módja annak, hogy eltávolodjunk a monoton módszerektől (például szójegyzék), és ez még fel is gyorsítja a tanulást. Például a tanulók nem írják le az új szavakat és azok jelentését a füzetbe, mert ez unalmas és nem is feltétlenül hatékony. A szavak leírása inkább akkor lehet hasznos, ha ez egymás után többször is megtörténik, így kombinálva a vizualitást és az ismétlést.

A digitális technológia ma már nagyszerű lehetőségeket kínál a képek és a szavak összekapcsolására. Különösen a vizuális alkatoknak ajánlott ez a módszer. Érdemes használni színeket, megjelölt” helyeket” a füzetben, vagy a tankönyvben.

Koncentráció, koncentráció!

Tanulj gyorsan és hatékonyan idegen nyelvet a koncentráció segítségével! Egy átlagos felnőtt 40-45 percig, egy gyerek pedig csak néhány percig tud koncentrálni. A koncentráció azonban szintén tanulható és léteznek is rá módszerek, ha esetleg fejleszteni szeretnéd azt. Ahhoz, hogy jól tudj figyelni, az agyat kell megtanítanod először, hogyan kell jól csinálni. Érdemes a tanulás megkezdése előtt kiüríteni az elmét, javasolt az agyműködést segítő ételek és italok fogyasztása, illetve kisebb testi átmozgatások tanulás közben, ezzel támogatva a vérkeringést és az oxigén növekedését az agyban.

A szövegkörnyezetből is könnyedén meríthetsz!

Egy nyelvet nem lehet hatékonyan megtanulni, ha “elszigetelt módon” tanuljuk.  A szókincs a szövegkörnyezetben életre kelti az egész nyelvet, és valós élethelyzeteken keresztül fejleszti a nyelvtudást. A mondatokban elhelyezett szavak, beszédminták és témák segítenek abban, hogy minden részletet megtudj valódi jelentésükről és használatukról. Ezek a szavak élő egységet teremtenek a nyelvtani rendszerrel és a háttértudással. Mindezek mellett a nyelvtanulás szorosan összefügg a gyakorlatban való használattal is, hiszen főként amiatt tanuljuk a nyelvet, hogy azt használni is tudjuk a kommunikációnkban. Külföldi utazások során barátkozzunk külföldiekkel! Nyugodtan kérdezzünk, kezdeményezzünk, így rengeteg új szót, kifejezést megtanulhatunk a laza társalgás során!

További BLOG bejegyzések