BLOG

BLOG

Érdekességek a nyelvek világából

Tárgyalástechnika: Hogyan érd el a céljaidat a hatékony kommunikáció és alkudozás segítségével?

A tárgyalástechnika elengedhetetlen képesség mind az üzleti, mind a személyes életben. A hatékony tárgyalások révén elérhetjük a kitűzött célokat és megtalálhatjuk a legjobb megoldásokat a kihívásokra. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogyan fejleszthetjük tárgyalási készségeinket, miközben megőrizzük az együttműködést és a jó kapcsolatokat. (Tárgyalástechnika angolul: negotiation techniques)

„Tárgyalástechnika: Hogyan érd el a céljaidat a hatékony kommunikáció és alkudozás segítségével?” bővebben További BLOG bejegyzések

Az angol tanulás módszerének skálái végtelenek?- Végre egy angol honlap, amivel fejleszted a nyelvtudásod!

A BBC World Service részei 1943 óta segítik a tanulók angol tudásának fejlesztését. Ingyenes szöveges és hanganyagokat, valamint videókat kínálnak neked, amelyek nyelvtani, kiejtési és élőbeszéd sorozatokat is tartalmaznak. Arra is bátorítanak téged, hogy kapcsolódj másokhoz a történeted megosztásával.

„Az angol tanulás módszerének skálái végtelenek?- Végre egy angol honlap, amivel fejleszted a nyelvtudásod!” bővebben További BLOG bejegyzések

Ne legyen unalmas az angol szótanulás! – Így érheted el a magabiztos angol szóhasználatot!

Az idegen nyelvek tanulása néhányunknak könnyedén megy, sokaknak azonban nehézséget jelenthet. Vannak viszont kifejezetten angol szótanulásra alkalmas módszerek, melyeket te is gyorsan elsajátíthatsz. Nézzünk ezekre néhány példát, hogy ne ütközz akadályokba, amint belevágnál egy idegen nyelv tanulásának rejtelmeibe.

„Ne legyen unalmas az angol szótanulás! – Így érheted el a magabiztos angol szóhasználatot!” bővebben További BLOG bejegyzések

Angol nyelvtanulási tippek középhaladóknak

„Rád szinte csak úgy ragadnak a nyelvek.” – Bizony létezik olyan, hogy a nyelvtanulás szinte gyerekjáték, ha megtaláltuk hozzá a megfelelő módszereket. Alapvetően az idegen nyelv tanulása sohasem csak azon múlik, hogy ki milyen szintű nyelvérzékkel rendelkezik. Egy nyelv elsajátításához sok más egyéb készségre, sokkal inkább „jól felszerelt” mentális hozzáállásra van szükség. Ezek többek között a kitartás, szorgalom, és a gyakorlatiasság.

Segítségül azonban felsoroltunk pár nagyon hasznos nyelvtanulási tippet, hogy neked is könnyebben menjen az angol, vagy bármilyen más idegen nyelv megtanulása.

„Angol nyelvtanulási tippek középhaladóknak” bővebben További BLOG bejegyzések

Angol nyelvtanfolyam a cégen belül

Tippek a vállalati képzések sikeréért

Minden szervezet életében eljön az a pont, ahonnan kezdve a munkatársak képzésére időt, energiát kell szánni. A legtöbb helyen azonban nincs megfelelően kidolgozva egy belső oktatás szabályrendszere.

Kisebb vállalkozások esetében ez talán még könnyen kezelhető, de egy több 100, esetleg több 1000 fős vállalat életében komoly problémákat okozhat, ha nincsenek meg ezek a szabályozások. 

Írásunkban abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy ezeket a szabályokat megfelelően kialakíthassa bárki, illetve megfelelően kommunikálja is azokat a cég életében.

Mit érdemes szabályozni egy vállalati képzés során?

„Angol nyelvtanfolyam a cégen belül” bővebben További BLOG bejegyzések

Angol üzleti levél a digitális világban, avagy hogyan írjunk üzleti e-mailt?

angol üzleti levél , email

A hagyományos üzleti levél sokkal szabályosabb formát követel meg, mint modern megfelelője. Míg a papír alapú levél esetén elsősorban a fegyelmezettség a követelmény, addig a digitális forma esetén egyre inkább előtérbe kerül a hatékonyság.

„Angol üzleti levél a digitális világban, avagy hogyan írjunk üzleti e-mailt?” bővebben További BLOG bejegyzések

Ugyanolyan értékű-e az online nyelvtanulás mint a hagyományos tantermi nyelvoktatás?

online nyelvtanulás

A vállalati nyelvtanfolyamok, és nyelvi tréningek szervezése és lebonyolítása során szembesültünk azzal a problémával, amivel a világ nagy részének is meg kell küzdenie. A Covid-19 következményeként előtérbe került az online nyelvoktatás, mint alternatíva. A korlátozó intézkedések idején ugyanis nincs mindig lehetőség hagyományos tantermi nyelvoktatásra. 

„Ugyanolyan értékű-e az online nyelvtanulás mint a hagyományos tantermi nyelvoktatás?” bővebben További BLOG bejegyzések

Mik a legjobb angol idézetek, melyek az üzleti élethez kapcsolódnak?

üzleti angol idézetek borító

Ki ne szeretné az idézeteket? Egy rövid, tömör, frappáns vagy mély mondanivalójú idézet feldobhatja a napunkat, motiválhat minket az adott célunk elérésében vagy akadály leküzdésében… de akár egész életfilozófiánkat is meghatározhatja. Segítenek elmélyíteni a személyes és üzleti kapcsolatokat, ha pedig egy általad is ismert személy szavait idézi valaki, máris megvan a közös nevező. Vagy alap egy intelligens vitához, ha teljesen máshogy értelmezzük a mondanivalót. Az angol idézetek jól jönnek a céges kommunikáció, a meetingek során, vagy éppen akkor, amikor egy szép kövér feladaton kell átverekedned magad. Most nézzünk meg néhány híres angol idézetet és a magyar fordításukat!

„Mik a legjobb angol idézetek, melyek az üzleti élethez kapcsolódnak?” bővebben További BLOG bejegyzések

Tippek az angol beszédkészség fejlesztése kapcsán

beszéd

A beszédkészség talán a legfontosabb készség mind közül. Azért fejleszti a legjobban a nyelvtudást, mert a legtermészetesebb módja a kommunikációnak. Sokak számára a legnehezebb is, de ez embere válogatja. A beszédkészség elsajátítása sok gyakorlást és türelmet kíván. Eleinte a tanuló sokat fog gondolkozni egy-egy szón, később pedig azon, hogy hogyan kapcsolja össze a szavakat értelmes mondatokká. Aztán amikor értelmes mondatok hangzanak el, akkor zavarja, hogy nem tökéletes a hanghordozás és kiejtés. Véget nem érő gyakorlással azonban messzire juthatunk ennek a készségnek a tökéletesítésével. 

„Tippek az angol beszédkészség fejlesztése kapcsán” bővebben További BLOG bejegyzések

Az angol íráskészség fejlesztése

make it happen

Az angol íráskészség, a „writing skill” elsajátításához rögös út vezet. A magyar nyelvű tanuló hozzászokik a kiejtés szerinti írás elvéhez, az angolban azonban nem így van. Ne is hergelődjünk rajta sokat, minden nyelv más! Külföldi útjaim során láttam, hogy hogyan írnak az angol és amerikai gyerekek, felnőttek. Azóta nem aggódom a helyesírási készségeimet illetően.

„Az angol íráskészség fejlesztése” bővebben További BLOG bejegyzések

Az angol szövegértés fejlesztése önerőből

reading skill

A megvilágosodott nyelvtanuló tisztában van vele, hogy amit a nyelvórán kap, az csak az alap. Ha fejlődni szeretne, akkor önerőből is hozzá kell tennie a fejlődés eléréséhez. Az angol szövegértés fejlesztésére rengeteg lehetőség kínálkozik; a feladat annyi, hogy találjuk meg a hozzánk legközelebbi módszert.

„Az angol szövegértés fejlesztése önerőből” bővebben További BLOG bejegyzések

Angol alapszavak gyűjteménye – Mi az az Oxford 3000?

learn

Tanulmányaimra visszatekintve emlékszem, amikor az egyik tanárom azt mondta, hogy 2000 szóból álló angol szókincs már elegendő ahhoz, hogy jól el lehessen boldogulni a világban. Már akkor elgondolkoztam azon, hogy melyek lehetnek ezek a kifejezések. Nemrégiben belebotlottam az angol alapszavakat tartalmazó Oxford 3000 szószedetbe, aminek letölthető verziói is elérhetőek online.

„Angol alapszavak gyűjteménye – Mi az az Oxford 3000?” bővebben További BLOG bejegyzések

Tippek az angol hallásértés fejlesztéséhez

listening skill

A listening skill, azaz az angol hallásértés a négy alap készség egyike, és talán a legfontosabb. Angol nyelvtanulás során mégis sokszor a nehezen elsajátítható készséggé válhat, ha nem gyakoroljuk eleget. Hiszen alapesetben a nyelvtanár is magyar, és nem anyanyelvi szinten illetve nem anyanyelvi akcentussal beszél.  Az iskolapadban megannyiszor életszerűtlen példákkal találhattuk szemben magunkat, míg az angol nyelvű (amerikai-brit-kanadai-ausztrál) filmekben egy teljesen más világgal szembesülhet a tanuló. A filmekben inkább a valóságos nyelvhasználatot érzékeljük. Szerencsénkre az online világ polgáraiként számtalan egyéb lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy fejlesszük magunkat. A cikkből megtudhatod, hogy hogyan tréningezheted saját magad!

„Tippek az angol hallásértés fejlesztéséhez” bővebben

További BLOG bejegyzések

Crazy English – angol tanulás kiabálva

angol tanulás crazy english módszerrel

A Crazy English elképzelése pár éve Li Yang kínai származású mérnök és angoltanár ötlete alapján született meg. Ennek a szokatlan tanítási módszernek az a lényege, hogy a tanulók random angol szavakat és kifejezéseket kiabálnak. Az együttes őrület azért fontos ebben a módszerben, mert a kínai tanulók általában nagyon szégyenlősek, visszafogottságuk a kultúrájuk hozadéka. Az angol tanulás után mégis hatalmas a kereslet az országban, hiszen az utóbbi években Kína egyre inkább nyit a külföldi piacok felé. Az üzleti angol mellett a turisztikai angol is elengedhetetlen, mert egyre több látogatót engednek be féltve őrzött országukba!

„Crazy English – angol tanulás kiabálva” bővebben

További BLOG bejegyzések

Az üzleti út

üzleti út

Az üzleti út többféle szempontból is különbözik egy nyaralástól, vagy rokonlátogatástól. A legnyilvánvalóbb különbség természetesen az utazás célja, amely megköveteli az üzleti nyelv bizonyos szintű ismeretét. Emellett azonban már az utazás szervezése során is találkozhatunk olyan szituációkkal, melyek valamelyest eltérnek a hétköznapokban megszokottaktól. Az üzleti út során nagyon fontos például a nyugodt környezet mind a repülőn, mind pedig a szálláshelyen, hiszen az itt eltöltött „üres” idő remek alkalmat kínál a találkozóra való felkészüléshez. Ezért az üzletemberek például a repülőn előnyben részesítik a tágasabb és csendesebb business classt, valamint a szállásfoglalásnál is magasabbra teszik a mércét a kiszolgálás, a környezet és a megközelíthetőség tekintetében, hogy felkészülten és kipihenten érkezhessenek a partneri találkozóra. A következő tíz kifejezés ízelítőt nyújt, hogy mitől üzleti egy utazás.

„Az üzleti út” bővebben

További BLOG bejegyzések

Ügyintézés angolul, tippek és hasznos kifejezések

ügyintézés angolul

Egyre inkább elfogadott dolog, hogy az ember külföldre költözik hosszabb-rövidebb időre nyelvet tanulni, szerencsét próbálni. A célország kiszemelése előtt tudni kell, milyen feltételekkel lehet az adott országba belépni. Az Unión belül például egy személyigazolvány is elegendő, távolabbi helyekre viszont gyakran vízum szükséges. Ezt gyakran az adott ország nagykövetségi portálján érhetünk el és az ottani szabályzatot követve kell folytatni az ügyintézést. Következő cikkünk témája az ügyintézés angolul: adunk néhány tippet, kiindulási pontot és a legfontosabb kifejezéseket is elmondjuk.

„Ügyintézés angolul, tippek és hasznos kifejezések” bővebben

További BLOG bejegyzések

Angol tanulás: kezdeti hibák

angol tanulás kezdeti hibái

Az idegennyelv tanulás nem könnyű feladat, azonban napjainkban egyre több eszköz és módszer áll rendelkezésre, hogy céljainkat elérjük. Az angol tanulás szempontjából pláne szerencsés időszakot élünk. Általános iskolától fogva kötelező legalább egy idegen nyelv tanulása, gimnáziumban, szakközépiskolában már kettőt kell tanulni. Egyre inkább követelménynek számít egy vagy két középfokú nyelvvizsga a felsőoktatásba készülőknek, a diplomát nyelvvizsga nélkül pedig meg sem lehet kapni. Munkahelyi nyomásra sokan felnőttként kezdik vagy újrakezdik tanulmányaikat. De vajon miért van mégis olyan kevés idegen nyelvet jól beszélő ember Magyarországon? Cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy mik lehetnek azok a kezdeti hibák, amelyek miatt kudarcot él meg a tanuló.

„Angol tanulás: kezdeti hibák” bővebben

További BLOG bejegyzések

10 kifejezés angol nyelvű üzleti ebédhez

üzleti ebéd

Érthető, ha kicsit össze vagyunk zavarodva abban a tekintetben, hogy mégis milyen hangnemet üssünk meg egy üzleti partnerünkkel közösen elköltött étkezés alkalmával. A közeg egy tárgyalószobához képest ahhoz laza, hogy a merev angol üzleti nyelvezetet alkalmazzuk, ugyanakkor azért baráti hangvételt sem feltétlen vehetünk fel. Cikkünkben egy üzleti ebéd során jól használható kifejezéseket gyűjtöttünk össze.

„10 kifejezés angol nyelvű üzleti ebédhez” bővebben

További BLOG bejegyzések

Miért jobb egy beszédcentrikus üzleti nyelvtanfolyam?

beszédcentrikus üzleti nyelvtanfolyam

Az üzleti nyelv az idegennyelv egy speciális része, amely tematikus szókinccsel és sajátos kifejezésmóddal, nyelvtani formákkal rendelkezik. Tárgyalások és szerződéskötések, prezentációk, ügyintézés és állásinterjúk során nélkülözhetetlen eszköz, amely segítségével gördülékenyebbé, hatékonyabbá válik a kommunikáció. „Miért jobb egy beszédcentrikus üzleti nyelvtanfolyam?” bővebben

További BLOG bejegyzések