make it happen

BLOG: Az angol íráskészség fejlesztése

Az angol íráskészség, a “writing skill” elsajátításához rögös út vezet. A magyar nyelvű tanuló hozzászokik a kiejtés szerinti írás elvéhez, az angolban azonban nem így van. Ne is hergelődjünk rajta sokat, minden nyelv más! Külföldi útjaim során láttam, hogy hogyan írnak az angol és amerikai gyerekek, felnőttek. Azóta nem aggódom a helyesírási készségeimet illetően.

Ők is ugyanolyan vegyes helyesírással írnak, mint mi!

A magyar iskolában elvárják a tanulótól, hogy tökéletes nyelvtannal, helyesírással és fogalmazással írjon, főleg nyelvvizsgákon. Gondolj bele: hazánkban a 16-18 évesek jobban írnak angolul, mint sok angol-amerikai kortársuk! Az oktatás során elvárják, hogy szép kerek egész mondatok szülessenek meg a papíron, pedig sokszor az angol átlagemberek  sem nyomasztják magukat ezzel, általában az egyszerűségre törekednek. Nyilvánvalóan más lesz az írásos kiadványok írásbeli megjelenése, de ez Magyarországon is így van.

Az angol nyelvben bőven akad példa a helyesírás rugalmas kezelésére. Vegyük a McDonald’s “I’m lovin’ it” szlogenjét, ami elvileg nem létezhet. Viszont mégis látjuk, olvassuk, sőt hallgathatjuk is, hiszen dal is született róla. A dalokban például rengeteg nyelvtani hiba fordul elő, ami annak tudható be, hogy sokkal fontosabb maga a ritmus, mint a nyelvtani helyesség.  A “Sally go round the sun” népszerű gyerekdal is ilyen! Ezekben az esetekben fogalmazódik meg “az élet felülírja a szabályokat” gondolat. Éles helyzetben, például hivatalos levelezés, üzleti vagy szakmai angol használata, fogalmazás, vizsgák során ez természetesen nem fordulhat elő. 

Míg a hétköznapokban vagy chatelés közben előszeretettel rövidítünk időhiány miatt, ez a hivatalos kommunikációnál tilos. Ott udvarias stílust kell alkalmaznunk, úgy ahogy a tankönyvekben is meg van írva! Ekkor az úgynevezett “formal” stílust kell használni, amiben kerülni kell mindenféle rövidítést és szlenget. A baráti levelezések ennél sokkal engedékenyebbek. Gyors üzenetváltásokban például rengeteg rövidítés fordul elő. Hétköznapi emberek nem fognak fennakadni azon sem, ha kisbetű – nagybetű tévesztés fordul elő vagy bármilyen, iskolában “megbocsáthatatlan” hiba bukkan fel.

Hogyan fejleszt a hétköznapi oktatás?

A hétköznapi oktatás a munkafüzetekben és füzetekben fellelhető feladatokon keresztül gyakoroltatja az írásbeli skilleket. Sajnos az írást nem lehet másképp elsajátítani, csak írva. Legyen az bármi. Szavak-mondatok másolása, majd nagyon rövid mondatoktól egészen az összetett mondatokig haladunk fokozatosan. Kezdetben behelyettesítős feladatok jönnek, majd eljutunk az önálló mondatalkotásig. Viszont ne felejtsük el, hogy a jó íráskészség elsajátításához nagyon sokat kell olvasni!

Gyakorlati tippek az angol íráskészség fejlesztéséhez

Ha önállóan is szeretnénk pallérozni a készségeinket, akkor hasznos lehet feliratkozni hobbi fórumokra, ahol a közös érdeklődési terület, a közösségi élmény mozdítja elő írni akarásunkat. A Reddit nevű közösségi platform aktuális témákat dob fel, ahová be lehet csatlakozni. Ezen felül választhatóak saját érdeklődési körünknek megfelelő téma diskurzusok is regisztráció után. De csatlakozhatunk angol nyelvű Facebook csoportokhoz is, ahol kedvünkre írhatunk. A különböző filmes oldalak komment szekcióba nagyon könnyen be lehet csatlakozni, vagy éppen elindítani a beszélgetéseket.

Kezdetben nyilvános felületeken tudunk írni, viszont ha kellőképpen érdeklődünk a téma iránt, privát levelezésekkel is javíthatjuk a kommunikációs képességünket.

A multiplayer videojátékok kedvelői választhatnak olyan játékokat, ahol az írásos kommunikáció is fontos, pl. MMORPG-ket, vagy akár online stratégiai játékokat. Az íráskészség fejlesztésének egyik érdekes módját jelentik azok a klasszikus szöveg alapú kalandjátékok, melyekben grafikus felület helyett szöveg alapú parancsokat kell kiadnunk az irányításhoz. A CTRL nélkül című sorozatban felbukkanó Colossal Cave Adventure nevű játékot például ingyenesen elérhetjük a széria hivatalos oldalán.

Végül pedig egy kis összeállítás arról, hogy Donald Trump milyen jó helyesírással posztol Twitterre:

https://edition.cnn.com/2019/11/03/media/trump-twitter-typos/index.html

További BLOG bejegyzések