beszéd

BLOG: Tippek az angol beszédkészség fejlesztése kapcsán

A beszédkészség talán a legfontosabb készség mind közül. Azért fejleszti a legjobban a nyelvtudást, mert a legtermészetesebb módja a kommunikációnak. Sokak számára a legnehezebb is, de ez embere válogatja. A beszédkészség elsajátítása sok gyakorlást és türelmet kíván. Eleinte a tanuló sokat fog gondolkozni egy-egy szón, később pedig azon, hogy hogyan kapcsolja össze a szavakat értelmes mondatokká. Aztán amikor értelmes mondatok hangzanak el, akkor zavarja, hogy nem tökéletes a hanghordozás és kiejtés. Véget nem érő gyakorlással azonban messzire juthatunk ennek a készségnek a tökéletesítésével. 

Így tudod a beszédet gyakorolni

Sajnos az az általános tapasztalat, hogy a magyar közoktatás nem a beszédközpontú nyelvtanítás híve. Abban az esetben, ha fejlődni szeretne a tanuló, akkor beszélgető partnert kell találnia. Magántanár vagy nyelviskola is nyújt ilyen lehetőségeket. 

A nagyobb városokban viszont hemzsegnek a külföldiek, az elszánt tanulók ezért könnyen találhatnak maguknak partnert. Én a helyi baptista közösségbe szoktam járni gyakorolni, mivel sokan és sokat látogatnak ide. Szerepet vállalok a közösségi napjaikon is, ezáltal segítek és tanulok is. Emlékszem, hogy eleinte nagyon bátortalan voltam annak ellenére, hogy azt mondták, jól beszélek. Egyszer az egyik angol barátom azt mondta, hogy ne aggódjak a helyesség miatt, mert az angolok többsége nem beszél semmilyen második nyelvet. Ezért legyek büszke, hogy egyáltalán meg tudok szólalni.

Aztán Angliában azt a tanácsot kaptam az angol kiejtés és a beszédkészség fejlesztése kapcsán, hogy szerezzek külföldi barátokat és menjek el velük különböző szórakozóhelyekre! „Az biztosan jót fog tenni a speaking skillemnek.” Valahol igaz is volt, mindkettőt kipróbáltam. A barátkozás azért praktikus, mert szerettem mesélni új ismerőseimnek. A pubok, szórakozóhelyek pedig azért, mert remekül oldják a gátlásokat. Általában csak nagyon tagoltan tudtam beszélni, viszont „némi segítséggel” már sokkal könnyebben, folyékonyabban tudtam beszélni!

Tehát a gátlások legyőzése és az önbizalom a kulcs az angol kiejtés és a beszédkészség fejlesztése kapcsán. Erre a legjobb példa volt az egyik tanítványom, akinek csak az önbizalma volt meg nyelvi téren. Egymás után rendezgette a szavakat, ahogy eszébe jutottak, és az angolok valahogy csak megértették a mondanivalóját. Eközben a sokkal jobb képességekkel megáldott fiatalok meg sem mertek nyikkanni! 

Persze nem alapfeltétel, hogy angol vagy amerikai ismerőst találjunk, a lényeg csak az, hogy legyen számára mondanivalónk.

Zavar az angol kiejtés? Mindenki más is furcsa akcentussal beszél

Miért világnyelv az angol? 

Az angol nyelvnek algoritmus szerű felépítése van, emellett logikus nyelvtan jellemzi. De tanárként látom, hogy ezt a logikusságot és egyszerűséget a mi komplikált magyar elménk nehezebben dolgozza fel. A nyelvtani formák megfelelő rögzítésével folyamatossá tudjuk tenni a beszédet. Ehhez a tudatos zenehallgatás és éneklés is segítséget nyújt! Az akcentus javítása angol nyelvű filmek nézésével, és egy-egy mondat ismétlésével formázható. 

Ezen kívül mindenki furán beszél. Egy oxfordi továbbképzésen volt spanyol, lengyel, francia és kínai tanárokból álló csapat is. Egyik jobb volt, mint a másik, de a kínai angol verte az összes többit! De végül is értettük egymást és ez volt a lényeg. A „Hunglish” is egy formája az angol nyelvnek. Az akcentus csak nagyon sokára küszöbölhető ki, és annyira nem zavaró, mint amennyire gondoljuk! Magán az angol nyelven belül is számtalan formája létezik. Személy szerint a franciák által beszélt angol tetszik a legjobban. 

A következő vicces videóban rengeteg különböző akcentussal és dialógussal ismerkedhetünk meg:

További BLOG bejegyzések