reading skill

BLOG: Az angol szövegértés fejlesztése önerőből

A megvilágosodott nyelvtanuló tisztában van vele, hogy amit a nyelvórán kap, az csak az alap. Ha fejlődni szeretne, akkor önerőből is hozzá kell tennie a fejlődés eléréséhez. Az angol szövegértés fejlesztésére rengeteg lehetőség kínálkozik; a feladat annyi, hogy találjuk meg a hozzánk legközelebbi módszert.

Hobbihoz kapcsolódó angol olvasnivalók – az angol szövegértés fejlesztésének legjobb lehetősége

Talán a legkönnyebb útja a tanulásnak, a reading skill fejlesztésének minden nyelven!

Manapság könnyebben hozzá lehet jutni angol nyelvű újságokhoz, magazinokhoz, könyvekhez, regényekhez, amik rendkívül hatékonyan fejlesztik olvasási készségeinket. Ha nincs a közelben megfelelő könyvtár vagy antikvárium, akkor jelezzük az egyik Angliában élő ismerősünknek, hogy hozzon pár példányt valamelyik Charity Shopból. Ott olcsón beszerezhetőek a könyvek, magazinok. Ismerősök híján próbálkozhatunk online piacterekkel is.

Angol nyelvű napilapok beszerzésére itthon korlátozottak a lehetőségeink. Viszont nagyon jó a https://www.newsinlevels.com/ oldal, ahol szintünknek és érdeklődési körünknek megfelelő rövidebb, és áttekinthetőbb cikkeket lehet olvasni. Abszolút eltökéltek kövessék a www.bbc.com oldalt, ahol kategorizálva találnak cikkeket és akár videókat is felirattal. Nyelvvizsgára készülőknek különlegesen fontos, hiszen ugyanezek a témák jelennek meg ott is! Különösen hasznosak ezek a videók, mivel különböző dialektussal beszélő és szlenget használó interjúalanyok is előfordulnak. Így betekinthetünk a valóságos nyelvhasználatba a tankönyvek oldalai után. 

Ne feledjük, hogy az újságírói nyelv egy speciális írói nyelv.

Az interneten további rengeteg olvasmány található a hobbinkhoz kapcsolódóan. Elég, ha bejelöljük kedvenc előadóinkat, művészeinket valamelyik közösségi oldalon, vagy interjúkat olvasunk róluk. 

Simple English Wikipedia 

Angol nyelvű olvasási készségek erősítésére hozta létre a Wikipédia a Simple English oldalt. Itt rengeteg cikk kerül feltöltésre, és kikötés, hogy könnyen érthető hasznos információkhoz jusson a tanuló. A beérkező cikkeket folyamatosan ellenőrzik és rangsorolják. A kevésbé használt szavak kékkel vannak írva, és arra ráhúzva az egeret az egynyelvű szótárhoz hasonlóan magyarázatot is kapunk. Az olvasott cikkeket értékelni is lehet. 

Filmnézés vagy zenehallgatás közben találkozhatunk rengeteg szleng szóval. Az urbandictionary.com jelenleg a legjobb ilyen egynyelvű gyűjtemény. Nagyon szórakoztató szleng szótár! Mivel szleng kifejezésekről van szó, itt biztosan fogunk trágár szavakkal is találkozni. 

Videojátékok (szövegalapú darabok, kalandjátékok)

Ha valamiért, akkor azért megéri videojátékkal játszani, mert remekül fejlesztik az angol szövegértést – a hallás utáni szövegértés és az olvasás készséget is. Ezen állításra rengeteg élő példát lehet találni! A játékok cselekményének előrehaladtával rengeteg újat lehet tanulni. Rengeteg utasítás, küldetés és cselekmény leírás bővíti a játék szókészletét. Népszerűek – főleg fiúk körében – a Call of Duty vagy az Assassin’s Creed széria is. A narratívára, párbeszédekre épülő kalandjátékok, “sétálószimulátorok” pedig az akció iránt nem érdeklődő rétegeknek tartogatnak hasznos élményeket.

A dalszövegek is segíthetik az angol szövegértés fejlesztését

Fiataloknak is sokszor ajánlom ezt a módszert, hiszen mindenki szereti a zenét! Kedvenc dalaink Lyrics videói nagyban hozzájárulnak a reading és a speaking skillek fejlesztéséhez. Igaz, általában egyszerű mondatok és kifejezések a jellemzőek, de az is jó, ha csak a címek vagy a refrén beugrik a későbbiekben. Pár refrén megtanulása jó kis önbizalmat ad a tanulónak! Gyerekkoromban imádtam szövegeket fordítani a kazetták szövegkönyvéből. Kisszótárral! Persze akkoriban még nem sokat tudtam a többi jelentésről, vagy a phrasal verb létezéséről. Minden esetre nagyon tudni akartam, hogy miről szólnak a dalok!

Kapcsolódó téma: Tippjeink a listening skill fejlesztéséhez

További BLOG bejegyzések