listening skill

BLOG: Tippek az angol hallásértés fejlesztéséhez

A listening skill, azaz az angol hallásértés a négy alap készség egyike, és talán a legfontosabb. Angol nyelvtanulás során mégis sokszor a nehezen elsajátítható készséggé válhat, ha nem gyakoroljuk eleget. Hiszen alapesetben a nyelvtanár is magyar, és nem anyanyelvi szinten illetve nem anyanyelvi akcentussal beszél.  Az iskolapadban megannyiszor életszerűtlen példákkal találhattuk szemben magunkat, míg az angol nyelvű (amerikai-brit-kanadai-ausztrál) filmekben egy teljesen más világgal szembesülhet a tanuló. A filmekben inkább a valóságos nyelvhasználatot érzékeljük. Szerencsénkre az online világ polgáraiként számtalan egyéb lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy fejlesszük magunkat. A cikkből megtudhatod, hogy hogyan tréningezheted saját magad!

Oktatás vs gyakorlat

A standard közönségfilmek könnyebben emészthető szöveg kontextusai mellé képi világ is párosul. Tehát mindenképpen jobban emészthető a tanuló számára az eredeti nyelven történő filmnézés. A nyelvoktatási anyagok annyiban lehetnek sikeresebbek, hogy azt a tanuló normál esetben háromszor hallgatja meg, míg a filmet csak egyszer nézi meg. Tehát a rögzítés szempontjából mindenképpen ajánlatos a többszöri hallgatás-nézés. A filmek rendszerint tartalmaznak szleng szövegeket, amik tudása és használata nem ajánlatos a tanórán vagy a vizsgákon, viszont annál jobban hasznosítható a való életben. Az iskolákban a Brit angolt tanítják, a való életben pedig sokkal inkább az amerikai angolhoz vagyunk közelebb. Az akcentusokhoz való hozzászokást nagyban megkönnyíti, ha egy filmet vagy sorozatot tudatosan nézünk, mert egyszerűen hozzászokik a fülünk. A filmekben már nagyon hasonló szövegkontextusokat fogunk fellelni, mint a való életben. 

Ahhoz, hogy az angol nyelvtanuló eljusson az akcentusok eltökéletesítéséhez, el kell érni egy stabil nyelvi tudást. Mikor a londoni közép-munkásosztály akcentust tanultam (cockney) akkor pár évig az EastEnders sorozatot néztem a BBC-n. Ez a sorozat pont olyan, mint a Barátok közt, csak ők Brit barátok, tehát ne várjunk katartikus élményeket. 

A Kevin Costner főszereplésével és rendezésével készült meglepően izgalmas Yellowstone sorozat bővelkedik a cowboyok által használt munkásréteg nyelvezetével. 

A legtöbb akcentust a Trónok harca sorozat nézésével lehet jól érzékeltetni. Mert nem csak a különböző angol nyelvjárásokkal kell számolnunk az életben, hanem a különböző nemzetek angol nyelvű kiejtésére is kiváló ötlet idejében lelkileg felkészülni. Különösen, ha külföldön szeretnénk élesben kipróbálni magunkat. Itthoni közép-, ill. felsőfok között kommunikáló embereknek is kihívás lehet például egy spanyol vagy egy indiai angolt megérteni. 

Az angol hallásértés fejlesztése

Jó hír, hogy online világban élünk, és csupán az internet használatával sokat segíthetünk saját fejlődésünkön. A Google Fordító jobb alsó sarkában található mikrofon használatával szép angol kiejtéssel hallgathatjuk meg a kívánt szavakat vagy szöveget, és ezáltal a hallásértés, és az olvasás is javul.

Válasszunk ki egy hozzánk közelálló sorozatot, például Tőzsdecápák, ahol az üzleti angol párbeszédek mellett a témára vonatkozó szókészlettel is gazdagíthatjuk szókincsünket. A sorozatnézés történhet felirattal, vagy anélkül. Személy szerint felirattal nézem a sorozataimat, amire sokszor azt az ellenérvet kapom, hogy veszít a film az élvezhetőségéből, ha felirattal nézzük. Talán egy ideig így van, de aztán hozzászokik a szem. Úgy érdemes nézni, hogy olyan filmet válasszunk, ami tényleg izgalmas a számunkra, és akár magunkban, vagy hangosan vissza is ismétlünk pár mondatot a nézés ideje alatt. 

  • A videojátékok már kamaszkortól nagyot lendíthetnek az angol tudásunkon. Stratégiai játékok, vagy szerepjátékok bővelkednek a szövegekben, és akihez közel áll a játék, az határozott fejlődést fog észrevenni magán nagyon hamar. 
  • Egészen fiatal kortól a zenei klippek és a különböző Youtube tartalmak is segítenek. Főleg a lyrics videók javíthatnak listening skilljeinken.
  • Youtube-tartalmak között találhatunk remek előadókat, mint például Ronnie az Engvid-ről. Ő kanadai származású nyelvtanár, személyisége lehengerlő.

Mindenképpen olyan módszert válasszunk, ami szórakoztat is, hiszen akkor gördülékenyen fog menni a fejlődés!

További BLOG bejegyzések