learn

BLOG: Angol alapszavak gyűjteménye – Mi az az Oxford 3000?

Tanulmányaimra visszatekintve emlékszem, amikor az egyik tanárom azt mondta, hogy 2000 szóból álló angol szókincs már elegendő ahhoz, hogy jól el lehessen boldogulni a világban. Már akkor elgondolkoztam azon, hogy melyek lehetnek ezek a kifejezések. Nemrégiben belebotlottam az angol alapszavakat tartalmazó Oxford 3000 szószedetbe, aminek letölthető verziói is elérhetőek online.

Az angol alapszavak gyűjteményének elérhetősége

Ezen a linken megtalálható a szószedet, ha tanulni, esetleg tesztelni szeretnétek magatokat!

Ráklikkelve egy-egy szóra pedig angol nyelvű szómagyarázatot találhattok, ezen kívül pedig meghallgatási lehetőséget is kínál a felület.

Mi az az Oxford 3000?

Ezt a szószedetet kutatók és tanárok állították össze a tanulni és tudni vágyóknak. Az American English Section of the Oxford English Corpus információi alapján állították össze többek között a leggyakrabban használt angol kifejezésekből. Az említett gyűjtemény 2 milliárd szót tárol elektronikusan, ami írott és beszélt nyelvi elemeket is tartalmaz. Az angol szószedet kiválogatását rengeteg nehezítő tényező befolyásolta. Hiszen vannak szavak, amelyeket habár nagyon sokat használunk, csak bizonyos területeken hangzanak el. Végül a szelektálás eredményeképpen 3000 szóban állították össze a leghasznosabb igéket, mellékneveket, főneveket, határozószókat. Ezenkívül a lista tartalmazza a tanuláshoz szükséges kifejezéseket is, amelyek bár nem tartoznak a leggyakrabban használt szavakhoz, de mégis elengedhetetlenek. A listáról tudni kell, hogy csak amerikai angol szavakat tartalmaz.

Számomra nagyon érdekes az Oxford 3000 kutatás végeredménye! Lényegében kezdőtől a haladóig érdemes időt szentelni az áttanulmányozására. Kezdő angolosoknak kifejezetten hasznos, hiszen ez a szószedet remek alapozási módszer és akár otthon is gyakorolható. Amint kicsit komolyabb szintre lép a tanuló, vagy specializálódik például az üzleti angol tanulásra, akkor érdemes elgondolkodni az egynyelvű szótárak beszerzésén az angol szókincs fejlesztéséhez! További segítség lehet az alábbi videó, ami a szavak kiejtésében nyújt plusz segítséget:

Angol alapszavak egy okostelefonos alkalmazásban

Okostelefon használók  le is tudnak tölteni az Oxford 3000 ESSENTIAL alkalmazást, amely akár internet kapcsolat nélkül is elérhető a felhasználóknak.

Tanulmányaink az okoskészülék segítségével még inkább fejlődik, hiszen szinte játszva tanulunk nap mint nap. Az applikáció felületén megtalálható a 3000 szó, könnyen kijelölhetjük a már megtanult szavakat és akár meg is hallgathatjuk őket!

Véleményem szerint ez nagyszerű mankó lehet azoknak a tanulni vágyóknak, akik nem tudják hogyan is kezdjenek neki a tanulásnak, és nincs kedvük újra meg újra nekiállni a tematikusan összeszedett szóanyagoknak, mint ahogy például az I love words könyvben van. 

A szószedet ismeretével nyelvtani tudásunk nyilván nem gyarapszik, de ahhoz, hogy a nyelvtan is menjen, először a szókincsünket érdemes bővíteni. 

Végszó

Mindenesetre számomra felettébb érdekes volt áttanulmányozni a szólistát, mert egészen nem várt szavakat is felsorakoztattak a tanulmány készítői a 3000 legfontosabb angol szó kutatása során.  Ilyenek voltak az acid, emerge és a the unexpected is. Gyermekek biztosan vitatkoznának a listával, hiszen nem tartalmazza a unicorn kifejezést. Ellenben megtalálható benne az a három szó, aminek a használatával angol földön soha ne fukarkodjunk. Ezek pedig a please, sorry és a thank you!

További BLOG bejegyzések