éttermi foglalás angolul

BLOG: Éttermi foglalás angolul

Sokszor esik meg, hogy meg kell szerveznünk egy találkozót, a legkézenfekvőbbnek pedig gyakran egy étterem kiválasztása lehet egy megbeszélés lebonyolításához. Vannak alkalmak, amikor idegen területen kell érvényesülnünk karrierünk érdekében. Éttermi foglalás angolul? Cikkünkkel segítünk a témával kapcsolatban.

Hogyan kezdjünk hozzá, hogy minden gördülékenyen menjen?

Rettentő sok opció létezik arra, hogy milyen helyet válasszunk akár belföldön akár külföldön. Először is figyelembe kell vennünk a partner/partnerek igényeit, illetve a találkozóra szánt összeget. Érdemes először az étterem honlapjáról tájékozódni. Nagyobb városokban szerencsére minden lehetőségre létezik megoldás. Okos telefonnal letölthetünk olyan applikációt is, ami bemutatja a város szolgáltatásait, most például amsterdami utamhoz töltöttem le egyet. A Weekend in Amsterdam applikációban különféle angol nyelvű lehetőségekből lehet választani: Restaurants, Cafe, Bar, Late night dinner … mellett rengeteg egyéb dolgot is felfedezhetünk a városban, ha van időnk.

Persze más városokat is találhatunk különböző kifejezésekkel: Visit London, New York City Travel Guide és így tovább.

Milyen foglalási lehetőségeink vannak?

Személyesen is bemehetünk az étterembe, és foglalhatunk asztalt. Ez a megoldás kicsit ódivatúnak tűnhet, de ha biztosak szeretnénk lenni, hogy például van-e egy csendesebb része a vendéglátóhelynek, vagy milyen az atmoszférája, akkor ez a jó megoldás.

Online foglalás abban az esetben javasolt, ha olyan helyre megyünk, ami népszerű, tehát sokan látogatják. Mivel nem szerencsés várakozással tölteni az időt, ezért egyszerűen online is foglalhatunk asztalt. Ezeknél az éttermeknél rendszerint van erre lehetőség.

Prágai utazásom során én is emellett döntöttem, és rendben volt minden.

https://vytopna.cz/pages/vaclavak#

Telefonos éttermi foglalás angolul

Telefonon történő foglalás lehet egy kicsit ijesztőbb, hiszen

  • angolul kell kommunikálni,
  • sok lehet a háttérzaj,
  • nem tudjuk, milyen akcentussal beszél a vonal másik végén lévő recepciós/felszolgáló.

Kellő felkészültséggel próbáljuk meg nyugodtan a telefonbeszélgetést angolul, hiszen az éttermi dolgozók fel vannak készülve mindenre! Ha nem vagyunk biztosak, kérdezzünk vissza akár többször is. A kezdeti nehézségek elkerülésére leírhatjuk egy papírra is, hogy mit szeretnénk és ezt felolvashatjuk. Az angol nyelvtanulás külön szakasza a telefonos kommunikáció, legyünk bátrak!

Az online foglaláshoz is szükséges adatokat fogják kérdezni, ha mégis beszédbe elegyednénk.

Készüljünk fel, hogy az online foglaláshoz szükséges adatokat is fogják kérdezni a beszélgetés során.

Name, date, time, person count, phone number.

Lássuk, hogy hangzik a beszélgetés angolul!

Waiter: Hello, So Restaurant, how may I help you?

Guest: I’d like to reserve a table for four.

Waiter: What time would you like the reservation for?

Guest: Friday, at 2pm.

Waiter: All right! May I know your name, please?

Guest: Yes! My name is Anna Nagy.

Waiter: How do you spell it?

Guest: It’s A-N-N-A N-A-G-Y.

Waiter: May I ask your phone number, please?

Guest: Of course! It’s +36-30-560-79-79.

Waiter: Thank you very much! That’s all! Have a nice day!

Guest: You, too! Thank you!

Tippek

Minden étterem más és más. Viszont ha rendelni szeretnénk, előtte tisztában kell lennünk néhány éttermi fogalommal.

3 course menu – 3 fogásos menü.

Specials – ezalatt a friss napi menüt értik. Jelentheti, hogy kevesebbet fizetünk az ételért, vagy ugyanazért az árért nagyobb adagot kapunk.

Á la carte – étlapról tudunk szabadon választani.

Angliában a borravaló adása a fogyasztott ételek-italok után 10% körül javasolt. Viszont Magyarországgal ellentétben sok étteremben a számla alsó részén feltüntetik a következő kifejezéseket: „service charge included” vagy „optional charge included”. Ez azt jelenti, hogy a végszámlában benne van a borravaló is, tehát nem kell külön borravalót adnunk.

Az angol tanulás hosszú távú folyamat, mindig van mit tökéletesíteni, tapasztalatszerzés nélkül viszont nincs siker. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor angoltanár segítségét is kérhetjük gyakorlás céljából vagy egy rövidebb angol nyelvtanfolyam is segíthet túllépni a kezdeti nehézségeken.

Kép: [forrás]

További BLOG bejegyzések