üzleti nyelvtanfolyam

BLOG: Miben más egy üzleti angol képzés?

Az üzleti nyelv egy tematikus szókincssel és a hétköznapitól eltérő kifejezésmóddal, nyelvtani elemekkel rendelkező része egy idegen nyelvnek, ezért az általános nyelvi képzésektől eltérő módon kell végezni az oktatását. Cikkünkben az üzleti angol képzés sajátosságairól írunk.

A jó nyelvtanfolyam

A jó nyelvtanfolyam végére a tanulók öntudatosan és magabiztosan tudják alkalmazni a tudásukat a hétköznapok folyamán. Hogy ezt a szintet elérjék, megfelelő módon összeállított tananyagra, jó ütemtervre és rengeteg szituációs, szerepjátékos gyakorlatra, a képességeik megerősítését célzó szabad beszédlehetőségre és releváns, aktualitással bíró elemezni való tartalmakra van szükség. Na és persze türelemre, rugalmasságra a tanár részéről.

Rengeteg tanuló elveszíti a már megszerzett tudásába vetett bizalmát, amikor meg kell szólalni, hiszen az angol nyelv kiejtési rendszere és logikája gyökeresen eltér a magyartól. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a nyelvek, ugyanúgy, ahogy a gazdaság, a társadalom vagy a természet, rendszerre épülnek. Ha átlátjuk a rendszer működését, magabiztosan tudunk benne mozogni és rugalmasan bővíthetjük a vele kapcsolatos ismereteinket.

Ehhez a kommunikációközpontú (beszédközpontú) tanfolyamok jelentik a kulcsot: minél többet beszél a tanuló, minél többet hallatja a hangját rövid felkészülési- és reakcióidőt, annál inkább képes lesz elsajátítani a nyelvi logikát, amellyel aztán eredményesen használhatja a megszerzett tudást a hétköznapok során. Ehhez hozzájárul a kiscsoportos oktatás is.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elvi képzésről (nyelvtan és egyéb témakörök) el kellene feledkezni, hiszen ezek is szükségesek a tudásanyag megszilárdításához. A kiejtés mellett a nyelvtan az, ami demoralizálónak tűnhet a diákok számára, pedig jóval áttekinthetőbb rendszerről van szó, mint az elsőre látszik. Nyelvtan szempontjából a magyar nyelv jóval rugalmasabb és változatosabb, míg az angol ha nem is feltétlenül merev, de sokkal zártabb és egyenletszerűen felépülő szerkezetekkel rendelkezik. Ha megvan a logika, megvan a kulcs az eredményes szövegalkotáshoz is.

Egy jó nyelvtanfolyam során a tanuló a hétköznapokban felmerülő összes főbb témakör kapcsán kap egy kis alapot, egy megfelelő szókincset és általános nyelvtani hátteret, amely segítségével a továbbiakban hatékonyan gyarapíthatja ismereteit és elnavigálhat magánéletében, munkájában.

Miben tér el az üzleti angol képzés?

Egy üzleti vagy szakmai nyelvtanfolyam során azonban nem általános témákról, hanem az ügyfél és a specifikus témakörök által meghatározott szókincsről és nyelvtani elvárásokról beszélhetünk.

Ami közös az általános és az üzleti tanfolyamokban, hogy érdemes a kommunikáció-központú oktatásra törekedni, hiszen a témakörök nem változtatnak az oktatás logikáján. Üzleti és szakmai ismeretek során még fontosabbá válnak a konkrét, speciális helyzeteket ismertető és feldolgozó szituációs gyakorlatokat és az aktuális multimédiás tartalmak elemzései, hiszen ezek adják a legrelevánsabb tudást ezen a téren.

Az üzleti nyelvtanfolyamok során a szókincs, nyelvtan és kifejezésmód azonban inkább hivatalos és specifikus. A tanfolyam eredményességéhez szigorúan ki kell szűrni azokat a kifejezéseket és ismeretanyagokat, amelyre az ügyfélnek szüksége van; az oktatás során el kell kerülni a nem releváns tudásanyag kommunikációját a költség- és időhatékonyság elérése érdekében.

Egy üzleti angol nyelvtanfolyamhoz nincs feltétlenül szükség előismeretekre, hiszen oktatási módszereinkben szerepelnek a különböző felzárkóztatási és készségfejlesztési feladatok is. Teljesen kezdő szinttől is indítunk tanfolyamokat, amelyek során törekszünk a rugalmasságra és eredményességre.

Miért válasszon minket?

Nyelviskolánk az elmúlt húsz év során rengeteg üzleti és szakmai célú képzést bonyolított le, természetesen nem csupán angol, hanem például francia, német, arab, kínai vagy svéd nyelveken is. Ezek során rengeteg tapasztalatot szereztünk, amelyekkel tovább finomítottuk a folyamatosan frissített, korszerű tudást biztosító munkamódszereinket is.

Válogatott tanárokkal dolgozunk és biztosítunk helyi, saját tantermi képzéseket is, illetve e-learning és blended learning alapú tanfolyamokat is, az elérhető összes tanulmányi szinten.

A kép forrása: [link]

További BLOG bejegyzések