6 tipp arról, hogyan tanulj angolul igazán hatékonyan

BLOG: 6 tipp arról, hogyan tanulj angolul igazán hatékonyan

Mint minden nyelvet, az angolt sem lehet csak ímmel-ámmal megtanulni. Még egy angol nyelvtanfolyam mellett is intenzív gyakorlásra van szükség.

Fontos megtalálni a módját annak, hogy aktívan használni tudd az angol nyelvet. Könnyű a helyzet akkor, ha munkához vagy a hobbihoz kapcsolódik az angol nyelv, de nem minden helyzetben adottak ezek a lehetőségek.

Összeszedtünk néhány módszert, melyek közül biztosan találni fogsz 3 olyat, amit te is meg tudsz csinálni. 

1. Állítsd át a telefonod angol nyelvre

Ez egy apró trükk, amivel könnyen bővítheted a szókincsed. Először valószínűleg kicsit kényelmetlenül fogod érezni magad, de a telefon menürendszerét nagyon gyorsan meg fogod szokni, pár nap után fel sem fog tűnni a különbség.

Ezt a trükköt bevetheted az összes digitális eszközön, televízión, laptopon.

2. Ne a kényelmes utat válaszd

A komfortzónád behatárolja a tudásod mértékét is. Nem fogsz addig fejlődni, amíg ki nem törsz a kényelmes megoldásokból. De mit is jelent ez?

Szoktasd rá magad arra, hogy az angol nyelvet használd a hétköznapi életben. Ha el akarod olvasni a konzerv összetevőit annak címkéjén, keresd az angol nyelvű leírást, ha az új televízió használati útmutatóját kell a kezedbe venned, próbáld meg először angolul megérteni az utasításokat.

3. Hallgass podcastokat angolul

A beszélt angol nyelv megértéséhez nem elegendő ismerni a szabályokat és az sem elég, ha megfelelő szókinccsel rendelkezel. Gyakori, hogy a tantermi képzésen jól szereplők először leblokkolnak, ha angolul szólítják meg őket.

Meg kell tanulni felismerni a nyelvjárásokat, a beszélt nyelv jellegzetességeit. Ahhoz hogy hozzászoktasd a füled a beszélt angolhoz, kitűnő eszközt rejt a modern kor. 

Keress egy olyan podcastot, aminek a témája foglalkoztat, és kezdd el hallgatni azt. Nem baj ha először nem érted, adj időt magadnak. 

4. Angol filmek felirattal, vagy felirat nélkül?

Természetesen felirat nélkül. Szintén az előző pont elvén először elképzelhető, hogy nem fogod érteni a filmeket, de idővel fejlődik a szövegértési készség. 

Ha nagyon nem megy, csak azért hogy valóban motiváld magad, érdemes kipróbálnod a következő trükköt.

Nézz meg egy jelenetet magyar felirattal, majd pörgess vissza a jelenet elejére, és nézd meg újra felirat nélkül. 

Ezzel egy kicsit gyorsíthatod a tanulási folyamatot, de vigyázz, nehogy az legyen belőle, hogy elfelejted visszapörgetni a jeleneteket.

5. Tanulj kifejezéseket

A szókincs bővítése nagyon fontos, viszont azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a nyelv több, mint a szavak sorrendje. Szóval egy angol kifejezést nem biztos hogy képes leszel értelmezni csak a szavak és a nyelvtani ismeretek segítségével. Tehát tanulj, de legalább olvass át minél több angol kifejezést.

6. Beszélj angolul

Hogyan tanulj angolul a leghatékonyabban? Beszélj, keress partnert, lehetőleg olyat, akinek az anyanyelve az angol, vagy angol nyelvterületen él, aktív nyelvhasználó, és beszélgess vele időnként. 

Kérd meg, hogy javítson ki, ha valamit nagyon elrontasz. De a lényeg, hogy csináld.

Segítségre van szükséged?

A fenti módszereket te magad is használhatod, sokat fogsz fejlődni általuk, viszont a céljaid függvényében nem biztos, hogy garantálják a sikert.

Ha te csak a kedvenc sorozatodat szeretnéd eredeti nyelven élvezni, akkor bizonyára megtaláltad a módszeredet.

Ha azonban az üzleti partnerekkel szeretnél angolul kommunikálni, szükséged lesz egy megfelelő tudással rendelkező tanárra. Ebben az esetben keress bátran!

További BLOG bejegyzések