angol tanulás kezdeti hibái

BLOG: Angol tanulás: kezdeti hibák

Az idegennyelv tanulás nem könnyű feladat, azonban napjainkban egyre több eszköz és módszer áll rendelkezésre, hogy céljainkat elérjük. Az angol tanulás szempontjából pláne szerencsés időszakot élünk. Általános iskolától fogva kötelező legalább egy idegen nyelv tanulása, gimnáziumban, szakközépiskolában már kettőt kell tanulni. Egyre inkább követelménynek számít egy vagy két középfokú nyelvvizsga a felsőoktatásba készülőknek, a diplomát nyelvvizsga nélkül pedig meg sem lehet kapni. Munkahelyi nyomásra sokan felnőttként kezdik vagy újrakezdik tanulmányaikat. De vajon miért van mégis olyan kevés idegen nyelvet jól beszélő ember Magyarországon? Cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy mik lehetnek azok a kezdeti hibák, amelyek miatt kudarcot él meg a tanuló.

Türelmetlenség

Tapasztalatom szerint az elsőszámú kezdeti hiba a türelmetlenség. Angoltanár legyen a talpán, akinél a harmadik alkalom után folyékonyan beszélnek a tanulók! Ha tudatosítjuk magunkban, hogy az angol tanulás „long life learning” azaz egész életen át tart, akkor vagy neki sem kezd az ember, vagy nyugodtan hátradől, mert megnyugszik, hogy ez egy relatíve lassú folyamat. Mi dőljünk inkább hátra, és nézzük meg, hogyan tudunk saját magunkon segíteni, hogy túllendüljünk a kezdeti nehézségeken. Például keressünk kedvenc előadókat, filmeket, témákat, amik valójában is érdekelnek minket és hallgassuk vagy olvassunk tőlük amennyit csak bírunk. Ha nem értünk mindent, azzal sem kell törődni, egyszer menni fog! Keressünk társakat, vagy egy jó angol nyelviskolát, ahol fejlődhetünk. A gyerekek például rengeteget tanulnak számítógépes játékokból, és az élő chat szobákban általában angolul kommunikálnak. Találjuk meg a számunkra legtesthezállóbb gyakorlási módszert, legyen az bármi!

Motiváció

A másik gyakori hiba, legyen szó kicsikről vagy nagyokról, a motiváció hiánya. Nem csak az angol tanár feladata a motiváció, főleg felnőtt korban a tanuló is sokat tehet a saját sikerének elérésében. A trükk az az, hogy higgyük el, hogy ez nekünk jó és természetes! Ha bármit is tanulni szeretnék az életben az csak akkor megy könnyen, ha a belső drive arra vezet, hogy jobbak, ügyesebbek és okosabbak legyünk. Ha valaki más kedvéért tanulunk, esetleg az angol nyelvvizsga elérése a feladat, akkor addig hajtunk és utána ezt letudván el is szállhat a meglévő tudás. Egy középszintű angol nyelvvizsga még nem garancia, hogy pár év elteltével – gyakorlás nélkül is – ugyanazt a szintet hozzuk.

Ehhez folyamatos szinten tartás és gyakorlás szükséges. De ahogy említettem szerencsés korszak a miénk, hiszen tengernyi módszer közül szemezgethetünk: netes kommunikáció, film, zene, magazinok, könyvek, nyelviskola, online angol tanulás … Pár éve még rengeteget kellett szótárazni, ha fordítás volt a feladat, a folyamatosan fejlesztett fordító alkalmazások azonban lerövidíthetik ezt a folyamatot is. Egy fordító telepítése az okostelefonunkra hasznos lesz!

Félelem

A harmadik gyakori hiba a félelem. Nyilván nem alaptalan, hogy az elején döcögősen halad a folyamat, és nem úgy kommunikálunk, ahogy szeretnénk. De gondoljunk bele hogyan tanultuk meg az anyanyelvünket! Az újszülött nyelv tanuló először is sokat hallgat (és sír), majd idővel szavakat használ, rövid majd hosszabb mondatokban beszél és mindig sokkal többet ért, mint amennyit beszélni tud! Ezek ugyanazok a szakaszok, mint a második nyelv tanulásakor, csak felnőttként sokkal gyorsabban tudunk haladni. A kezdeti kommunikáció sokszor azért akad meg, mert fél a tanuló, hogyha nem helyesen beszél akkor az rossz, és inkább nem mondja.

Az angol tanulás, vagy más, a miénktől gyökeresen eltérő írás- és kiejtésmóddal eltérő nyelv esetében ez különösen gyakori. Én külföldön tanultam meg, hogy nem kell félni a beszédtől, mert aki akarja az úgy is megérti! Valamint a kezek, a lábak és a telepátia aktív használata éles szituációban természetesen megengedett.

A minap kérdezte az egyik kis tanítványom, hogy a “What’s your name?” kérdésre hogy helyes válaszolni? Mi azt tanultuk, hogy “I’m …….”, az apukája szerint a “My name is…..” a helyes. Mondtam neki, hogy mindkettő! Sőt az is helyes, hogy egyszerűen csak megmondja a nevét. Gondoljon bele a magyar kommunikációba is!

– Hogy hívnak?

– Eszter.

Ezzel nem lehet vitatkozni! Viszont valóban szebben hangzik, ha egész mondatban tudunk válaszolni.

Ha élőben hallgatnánk az angol nyelvet, például buszon, akkor nagyon meglepődnénk, hogy az angol fiatalok hogyan kommunikálnak egymással: szavakban! Ez azonban egy másik történet.

Végszó

Összességében nézve nagyon szerencsés, ha egyszerűen eltökéljük magunkat. Motivációként íme pár idézet, ami erőt adhat, hogy túllendüljünk a kezdeti nehézségeken!

Learning another language is like becoming another person.” – Haruki Murakami

The more languages you know, the more you are human.” – Tomáš Garrigue Masaryk

Do you know what a foreign accent is? It’s a sign of bravery” Amy Chua

[link]

További BLOG bejegyzések