online nyelvtanulás

BLOG: Ugyanolyan értékű-e az online nyelvtanulás mint a hagyományos tantermi nyelvoktatás?

A vállalati nyelvtanfolyamok, és nyelvi tréningek szervezése és lebonyolítása során szembesültünk azzal a problémával, amivel a világ nagy részének is meg kell küzdenie. A Covid-19 következményeként előtérbe került az online nyelvoktatás, mint alternatíva. A korlátozó intézkedések idején ugyanis nincs mindig lehetőség hagyományos tantermi nyelvoktatásra. 

Szerencsére az online nyelvtanfolyamok nagyon jól, valójában ugyanolyan jól működnek,mint a hagyományos képzések. 

Tanfolyamaink során a Zoom, Skype, Microsoft Teams videokonferencia eszközeinek segítségével is tartunk képzéseket, tréningeket, attól függően, hogy a képzésben részt vevő cég melyik videókonferencia eszközöket preferálja.

Egyes cégeknél, ahol a kihelyezett oktatásra egyáltalán nincs lehetőség, kénytelenek kipróbálni az online oktatást. Ez jellemzően annyira jól működik, hogy kiváltja a hagyomásos tréningeket.

Mire van szükség az online nyelvtanfolyam sikeréhez?

Az alapfeltételek gyakorlatilag majdnem ugyanazok, mint egyébként. A jó oktató alapvető követelmény, hiszen csak egy tapasztalt tanár tudja megfelelő módon átadni a tudását.

Szintén fontos, hogy a tanfolyamok szervezetten működjenek. Ide tartoznak az online szintfelmérő tesztek, amelyek alapján ajánlást tudunk tenni a résztvevők konkrét tudásához mérten. Ugyanakkor a tanulók jelentkeztetése, a haladás naplózása, értékelése is olyan, amire nem feltétlenül gondol az, aki a munkavállalói, vezetői számára különböző nyelvi képzéseket szeretne biztosítani. Ehhez egy nyelviskola profi háttérmunkája szükséges.

A legideálisabb mindig is az lesz, amikor a tanár és a diák egy helyen van. A tanár ugyanis ilyenkor oda tud figyelni tanítványa minden rezdülésére. Ha szükségesnek látja, azonnal tud korrigálni. 

Az online oktatás viszont majdnem ugyanilyen jó lehetőségeket biztosít. Ugyan a közös légtér itt nem adott, de a videós kapcsolat szintén lehetőséget biztosít a megfelelő tanár-diák kommunikáció kialakítására. 

A prezentációs anyagok megosztása terén is új távlatokat képes nyitni egy online nyelvtanfolyam. Sokkal profibb, sokkal könnyebben feldolgozható az, amikor a képernyőn, egy megosztott dokumentum formájában bármikor visszanézhetőek a foglalkozások jegyzetei, szemléltető ábrái.

További BLOG bejegyzések